Besin fiyatları vatandaşın cebinden sonra büyük alımlar yapan otelleri de etkilemeye başladı. Rusya ile krizin yaşandığı devirde kilo ile alımlara dönen bölümün en büyük masraf kalemi, personellik ve güç masrafları olsa da bilhassa yüksek vergili içki fiyatları ile et ve süt eserleri faturalarda ön plana çıkmaya başladı. Türkiye Otelciler Federasyonu Lideri Osman Ayık, besin fiyatlarının kesim açısından kıymetli bir ana masraf kalemi haline geldiğini lisana getirerek, “Bizim açımızdan genel manada şimdilik olumsuz etkileyecek bir durum yok. Fakat sorun et mamullerinde olabilir, bir de şu olabilir ithalata dayalı bir grup markalı içkilerde bir problem olabilir. İşletmeler konseptlerini geliştirerek uygun tarım mamulü, ekolojik tarım üzere bir şeyler yapabilir lakin bütün içinde binlerce işletme içinde küçük yüzdelerle yapılabilecek bir şey bu. Probleme tahlil olmaz” dedi.
KÂRDAN FERAGAT
Osman Ayık bölümün en büyük masraf alanlarını personellik ve güç olduğunu kaydederken, bugüne kadar gelirleri ile tolere edilen besin alanında ise enflasyonun üzerinde artışlarla karşı karşıya kaldıklarını lisana getirdi. Bilhassa ithalata dayalı eserlerin maliyeti üst çektiğini aktaran Ayık, “Bizim enflasyonumuz hizmet kesiminde olduğumuz için maliyet artışlarının resmi sayıların üzerinde olması olasıdır. Zerzevat meyve konusunda Antalya Bölgesi’nde çok dert olmayabilir. Fakat üretici açısında büyük sorunlar var” dedi. Ayık, artan maliyetleri kârdan feragat ederek karşılamaya çalıştıklarını, bundan sonra da standardı bozmayacaklarını belirtti. Öte yandan Turizmdatabank’ın hazırladığı Otel Maliyetleri Raporu’na nazaran, konaklama tesislerindeki maliyetler ise ortalama yüzde 25 yükseldi. On iki aylık ortalama maliyet artışlarına nazaran otellerde en yüksek artışlar, yüzde 22’yi aşan düzeylerle enerji-yakıt, teknik servis ve içecek alanında kaydedildi. Yiyecek kümesindeki artış ise yüzde 19 ile enflasyonun hafif altında kaldı.
Gelirler birinci çeyrekte düşüyor
TÜRKİYE İstatistik Kurumu bilgilerine nazaran, turizm geliri ocak-mart periyodunda yüzde 4.6 artarak 4.62 milyar dolara çıktı. Turizm gelirinin yüzde 80.3’ü yabancı ziyaretçilerden elde edilirken, geçen yıla nazaran yüzde 10.6 yükselişle 3.7 milyar dolar oldu. Başka yandan, gelirin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan ve yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden sağlanan gelir ise yüzde 14.1 azalarak 905 milyon dolara indi. Birinci çeyrekte yabancıların ortalama harcaması yüzde 0.6 düşerek 678 dolara, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması da yüzde 12 düşerek 765.1 dolara geriledi. Turizm masrafı yüzde 1.1 azalarak 1.66 milyar dolar oldu.