Raporda turistik otellerde en çok tüketilen besin eserleri ile içkilerin evvelki yıllara ilişkin fiyatlarıyla 2019 fiyatları kıyaslandı. Buna nazaran 2017’de 1.2 lira olan kuru soğanın bugün 4.6 liraya, 1.7 lira olan patatesin de 4.2 liraya yükseldiği belirtildi. Geçen yıl 127.1 lira olan bir şişe viski 168 liraya, 82.5 lira olan rakı ise 115.4 liraya çıktı.32.3 lira olan bir şişe şarap 42.5 liraya yükseldi. Bal, leblebi, beyaz peynir üzere birtakım kalemlerde ise evvelki yıllara nazaran düşüş yaşandı.
MALİYET YÜZDE 24.5 ARTTI
Raporda, Türkiye’de enflasyonun seyrinin, tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2019 Mart ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 1.03, bir evvelki yılın aralık ayına nazaran yüzde 2.27, bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 19.71 ve 12 iki aylık ortalamalara nazaran yüzde 18.7 artış gerçekleştiği lisana getirilerek şöyle denildi:
“Konaklama tesislerindeki maliyetler ise ortalama yüzde 24.5 yükseldi. 12 aylık maliyet artışına nazaran enerji-yakıt, teknik servis, paklık gereci ve içecek maliyeti yüzde 20’nin üzerinde arttı.”