Son Yazılar

Boş baklavadan sonra artık de parmak kadayıfı

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Diyarbakır’ın ünlü burma kadayıfı da artan maliyet ve enflasyon karşısında en sıkıntı vakitlerini yaşıyor. Kadayıf ustası Mehmet Altunbay, maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Alternatif olarak parmak kadayıfını ürettik” dedi.

Türk Patent ve Marka kurumunca coğrafik işaretli eser olarak tescillenen fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak üretilen ünlü Diyarbakır burma kadayıfı, yaşanan yüksek enflasyona bağlı artan üretim maliyetleri karşısında işletmecilere sıkıntı günler yaşatıyor.

Bilhassa Ramazan soflarının vazgeçilmezi olan burma kadayıfın yükselen maliyetlerinden kaynaklı işletmeciler günlük cirolarında yüzde 40’lık düşüş yaşadıklarını söz ediyor.

 İŞLER YÜZDE 40 DÜŞTÜ 

Diyarbakır’da 9, Ankara’da ise 2 şubesiyle müşterilerine üçüncü nesil olarak hizmet veren Sıdkı Usta burma kadayıf ustası Mehmet Altunbay, her ne koşul altında olursa kaliteden ödün vermedikleri için fıstık; ceviz ve tereyağını kısamadıklarını fakat artan bu maliyetlere deva olarak alım gücü düşük orta direk bölüme de hitap etmek için parmak kadayıfı üretimine geçtiklerini söyledi.

Fiyatı 4 ay evvel 300 lira olan yağı, şu an 700 liraya aldıklarını, buna bağlı olarak un, şeker, fıstık, ceviz ve peynir fiyatlarının da üretim maliyetlerini artırdığını belirten Altunbay, işlerinde yüzde 40 düşüş yaşadıklarını söyledi.

PARMAK KADAYIFA İLGİ ARTTI

Altunbay, “Orta direğe hitap etmek ve herkes tatlı yiyebilsin diye birebir kalite standartlarında yalnızca gramajı ve boyutu daha küçük parmak kadayıfını ürettik. Alım gücü düşük müşterilerimizden büyük ilgi gördü. Kilo da burma kadayıf 6 dilimken, parmak da 9 dilim oluyor. Fiyatlarımızı cevizlide 110, fıstıklı da 120 liraya çıkardık. Buna karşın bize kilo maliyeti 115 liradır. Daha evvel kilosunu 70-80 liradan satıyorduk. Ramazan ayında artırım yapmaya vicdanımız elvermedi, lakin bayram sonrasında artırım planlamamız var. Elektrik faturalarımız 17 bin liradan 55 bine çıktı. 9 şubenin yalnızca aylık elektrik faturası 180 bin lira. Doğalgaz da 5 bin liradan 12 bine çıktı. Bunlar üretim maliyetlerindeki artışı beraberinde getiriyor” dedi.

1935 yılından bu yana tatlı dalında üçüncü jenerasyon faaliyet yürüttüklerini belirten Mehmet Altunbay, Gaziantep’te 300 liraya satılan özel kare baklavanın kilosunu 180 liraya, olağan baklavayı da 120 liradan satışa sunduklarını, lakin son 6 aydaki artırımlarla önemli meşakkatler yaşadıklarını anlattı.

Yazar : admin

Check Also

Atama kararları Resmi Gazete’de

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait atama kararları ve vazifeden ...

Van escort Diyarbakır escort İskenderun escort Escort Sitesi Bostancı escort Bostancı escort bayan Dudullu escort Bayan Dudullu escort Göztepe escort bayan Ataşehir escort Maltepe escort Göztepe escort Lezbiyen escort